Αντιμετωπιση ακράτειας

11/11/2014
από Kostantinos Karavelis

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΚΡΑΤΕΙΑΣ

Με την πρόοδο της ιατρικής, νέες θεραπείες είναι πλέον διαθέσιμες. Συντριπτική πλειονότητα ασθενών αντιμετωπίζεται εύκολα, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

- Χειρουργική θεραπεία. Η θεραπεία εκλογής σήμερα είναι η τοποθέτηση Κολπικής Ταινίας Ελεύθερης Τάσης. Η μέθοδος αυτή όταν εκτελείται από τον ειδικό δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα με τρόπο απλό, γρήγορο, ανώδυνο. Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που υπάρχει ακράτεια ούρων από προσπάθεια στις οποίες ο ειδικός γιατρός σε συνδυασμό με τον ουροδυναμικό έλεγχο, θα επιβεβαιώσουν την ανεπάρκεια του σφιγκτηριακού μηχανισμού της ουρήθρας.

Η επέμβαση γίνεται μέσω μιας μικρής τομής στον κόλπο διαμέσου της οποίας τοποθετείται ειδική ταινία στήριξης κάτω από την ουρήθρα. Η επέμβαση, διαρκεί περίπου 20 λεπτά και απαιτεί συνήθως μόνο τοπική αναισθησία. Η ασθενής δεν χρειάζεται περισσότερο από μια μέρα νοσηλείας. Τα αποτελέσματα της μεθόδου είναι άμεσα και εφόσον εφαρμοστεί από εξειδικευμένους χειρουργούς έχει ποσοστά επιτυχίας που φτάνουν και το 95%.

Η μέθοδος έχει αρκετές παραλλαγές, ανάλογα με την τεχνική και το είδος των ταινιών που χρησιμοποιούνται, η επιλογή των οποίων εξαρτάται από την εμπειρία και την εκτίμηση του χειρουργού.

-Φαρμακευτική αγωγή. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να συστηθεί φαρμακευτική αγωγή (συνήθως δίνονται αντισπασμωδικά φάρμακα). Ωστόσο, τα φάρμακα αυτά μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα στο στόμα, στον κόλπο, καθώς και δυσκοιλιότητα. Σε περίπτωση που η ακράτεια παρουσιάζεται στην εμμηνόπαυση, τότε μπορεί να συστηθεί μια κρέμα οιστρογόνων, που δρα ευεργετικά τόσο στον κόλπο όσο και στους μυς της ουροδόχου κύστης. Η κρέμα πρέπει να εφαρμόζεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, επειδή η παρατεταμένη χρήση της μπορεί να προκαλέσει κολπική αιμορραγία.

-Συντηρητική θεραπεία. Προτείνονται ασκήσεις Kegel. Πρόκειται για ασκήσεις του πυελικού εδάφους με σκοπό την τόνωση των μυών που περιβάλλουν την ουρήθρα. Ένα απλό παράδειγμα για να κατανοήσει μια γυναίκα ποιους μυς πρέπει να γυμνάσει είναι να προσπαθήσει να σταματήσει και να ξαναξεκινήσει την ούρησή της. Οι ασκήσεις αυτές καθυστερούν την επιδείνωση της ακράτειας, εφόσον γίνονται συνεχώς, π.χ. την ώρα της οδήγησης, στο γραφείο.


Χρησιμες Συμβουλές

Απώλεια βάρους. Το αυξημένο βάρος αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της ακράτειας. Γι' αυτό και η απώλεια βάρους βοηθά στη μείωση του προβλήματος.

«Όχι» στη δυσκοιλιότητα. Η ακράτεια μπορεί να επιδεινωθεί στην περίπτωση που συνυπάρχει δυσκοιλιότητα. Γι' αυτό, συνιστάται μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, που διευκολύνουν την κινητικότητα του εντέρου.

Προσοχή στο γυμναστήριο. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, πρέπει να αποφεύγονται τα βάρη, επειδή αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση και επιτείνουν την ακράτεια.

Food therapy. Το αλκοόλ, ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά τύπου κόλα είναι διουρητικά και πρέπει να αποφεύγονται. Επίσης, όταν συνυπάρχει χρόνια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, τότε συνιστάται να αποφεύγονται και τα τρόφιμα που μπορεί να την ερεθίσουν, όπως π.χ. τα καυτερά, τα γαλακτοκομικά, ο στιγμιαιός καφές. Να σημειώσουμε ότι τα «ένοχα» τρόφιμα δεν είναι ίδια για όλους τους ασθενείς.

Στην περίπτωση της ήπιας ακράτειας, συνιστώνται τα εξής:

Να αποφεύγουμε τη λήψη πολλών υγρών μαζί. Μπορούμε να κατανέμουμε τη λήψη τους στη διάρκεια της ημέρας, π.χ. ένα ποτήρι ανά δίωρο.

Να επισκεπτόμαστε την τουαλέτα τη στιγμή που νιώθουμε την ανάγκη και όχι προληπτικά ή, αντιθέτως, καθυστερημένα.

Να χρησιμοποιούμε τα ειδικά προϊόντα (σερβιέτες ακράτειας). Εάν όμως, παρατηρήσετε ότι τα αλλάζετε πολύ γρήγορα (κάθε 2-3 ώρες), τότε πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, επειδή το πρόβλημά πιθανόν να είναι πιο σοβαρό.


Τύποι Ακράτειας

09/11/2014
από Kostantinos Karavelis

Η ακράτεια ούρων ορίζεται ως η ακούσια απώλεια ούρων και έιναι αρκετά συχνή, ιδίως στις γυναίκες. Εκτιμάται πως 30% των γυναικών άνω των 30 ετών, κάποια στιγμή της ζωής τους, έχουν εμφανίσει κάποια μορφή ακράτειας. Ωστόσο καθένας μπορεί να επηρεαστεί από αυτή την κατάσταση. Τα αίτια για κάθε περίπτωση ποικίλουν, ωστόσο μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε με φάρμακα, ύστερα από την διάγνωση ειδικού, είτε με ασκήσεις κ διατροφή.

Τύποι ακράτειας

 • Ακράτεια ούρων από προσπάθεια. Είναι η συνηθέστερη μορφή ακράτειας και προκαλείται ύστερα από προσπάθεια για στάση σε όρθια θέση, άσκηση, βήχα, φτέρνισμα, γέλιο. Τέτοιες δραστηριότητες δίνουν έμφαση στον μυικό σφιγκτήρα που κρατά τα ούρα στην ουροδόχο κύστη. Έτσι μπορεί να προκληθεί η απελευθέρωσή τους.
 • Ακράτεια ούρων από υπερπλήρωση. Η δυσλειτουργία νεύρων που είναι υπέυθυνα για την ούρηση ή η απόφραξη της ουρήθρας, έχουν ως αποτέλεσμα να μην αδειάζει εντελώς η ουροδόχος κύστη.
 • Ακράτεια επιτακτικού τύπου. Ακόμη ένας συχνός τύπος ακράτειας, που συμβαίνει όταν κάποιος νιώθει την ανάγκη να ουρήσει και η ουροδόχος κύστη απελευθερώνει μια ποσότητα ούρων, χωρίς την θέληση του πάσχοντος. Προκύπτει λόγω νευρολογικών δυσλειτουργιών (π.χ εγκεφαλικό, νόσος Πάρκινσον), φλεγμονών και μολύνσεων της κύστης.
 • Ακράτεια μικτού τύπου. Προκύπτει όταν οι πάσχοντες έχουν συμπτώματα τόσο ακράτειας ούρων από προσπάθεια, όσο και επιτακτικού τύπου.

Αίτια ακράτειας

 • Ηλικία. Με την πάροδο του χρόνου, οι μύες που υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη τείνουν να γίνονται πιο αδύναμοι. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ακράτειας. Για την ορθή διατήρηση των μυών και για υγιή κύστη, είναι σημαντική η ένταξη άσκησης στην καθημερινή ζωή.
 • Βλάβη. Ύστερα από κάποιες επεμβάσεις, όπως υστεροκτομή, ή μετά τον τοκετό, οι μύες του πυελικού εδάφους που υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη, έχουν υποστεί βλάβη.
 • Προστάτης. Στους άνδρες, ο λαιμός της ουροδόχου κύστης περιβάλλεται από τον αδένα του προστάτη. Αυτός ο αδένας λοιπόν, έχει την τάση να μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα οι άνδρες να βιώνουν ένα τύπο ακράτειας.
 • Καρκίνος. Ο καρκίνος του προστάτη ή της ουροδόχου κύστης, μπορεί να προκαλέσει ακράτεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι θεραπείες για καρκίνο μπορεί να δυσκολέψουν τον έλεγχο της κύστης.
 • Τρόπος ζωής. Προσωρινό χάσιμο του ελέγχου της ουροδόχου κύστης, μπορεί να προκαλέσουν κάποιες συνήθειες, όπως η κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ, καφεινούχων ποτών ή ναρκωτικών ουσιών.
 • Άλλα πιθανά αίτια. Δυσκοιλιότητα, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, πέτρες της ουροδόχου κύστης, φλεγμονή του προστάτη, κυστίτιδα, παρενέργεις από ορισμένα φάρμακα ( όπως φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, μυοχαλαρωτικά, ηρεμιστικά και ορισμένα φάρμακα για την καρδιά) Πότε πρέπει να ζητήσω ιατρική βοήθεια? Σε περίπτωση που χάσετε τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης ή εμφανίσετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα, πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό σας, διότι μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής πάθησης που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
 • Δυσκολία κατά την διάρκεια ομιλίας ή βάδισης.
 • Αδυναμία ή τσούξιμο σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.
 • Δυσκολία όρασης.
 • Απώλεια συνείδησης.
 • Απώλεια ελέγχου του εντέρου. Τι να περιμένετε στο ραντεβού με τον γιατρό ?Κατά την διάρκεια του ραντεβού ο γιατρός σας πιθανόν να σας υποβάλειερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά σας. Θα θέλει πιθανότατα να μάθει πόσο καιρό έχετε ακράτεια, ποια είδη ακράτειας έχετε βιώσει και άλλες λεπτομέρειες. Ακόμα μπορεί να ρωτήσει για τις καθημερινές σας συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης της τυπικής διατροφής σας και των οποιωνδήποτε φαρμάκων ή συμπληρωμάτων που παίρνετε. Ανάλογα με τα συμπτώματα και το ιατρικό σας ιστορικό, ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει πρόσθετες εξετάσεις, όπως:
 • Συλλογή δείγματος ούρων για ανάλυση.
 • Μέτρηση της ποσότητας ούρων που απελευθερώνετε κατά την ούρηση, την ποσότητα που παραμένει στην ουροδόχο κύστη, και την πίεση στην ουροδόχο κύστη. Αυτές οι πληροφορίες συγκεντρώνονται με την εισαγωγή καθετήρα στην ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη.
 • Διεξαγωγή κυτοσκόπησης, όπου εισάγεται μια μικρή φωτογραφική μηχανή στην ουροδόχο κύστη για να την εξετάσουν εκτενέστερα.